Urodziny
dziecka to wielkie wydarzenie. Córka ma skromne życzenia - różowy tort.
Syn w zeszłym roku zażyczył sobie koparkę a w tym wóz strażacki.
Wcześniej byliśmy u strażaków i oglądał różne wozy wraz ze sprzętem.
Tortem był zachwycony. Jak widać czerwony krem był nie lada wyzwaniem.
Wybrałam barwnik w proszku, aby śmietana nie była za rzadka. Jednak
efekt choć dobry nie do końca spełniał moje oczekiwania. Koła, drabiny i
kratownice zrobiłam z temperowanej czekolady a światła z galaretki.
Biszkopt kakaowy - mój sprawdzony prosty przepis na krupczatce, krem -
bita śmietana z cukrem żelującym - długo trzyma a dla złamania smaku -
dżem z czarnej porzeczki.
Biszkopt:
6 jajek
6 kopiastych łyżek cukru pudru
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
1 kopiasta łyżka kakao
2 cukry waniliowe
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy
Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ten konkretny tort piekłam w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem.
Ubijamy na sztywno pianę z białek z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Wciąż ubijając dodajemy po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą a masa będzie puszysta i ścisła, sypiemy przez sito mąkę, proszek i kakao (ja wcześniej mieszam te składniki). Łączymy delikatnie i dokładnie za pomocą drewnianej łyżki. Od razu wkładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego (nie gorącego) piekarnika. Pieczemy w 150-160 stopni Celsjusza przez około 40 minut lub ciut dłużej. Lekko zrumienione ciasto z bokami odstającymi od formy wyjmujemy z piekarnika i po lekkim wystudzeniu (około 5 minut) wykładamy na deskę do góry dnem.
Biszkopt posmarować rozgrzanym dżemem z czarnej porzeczki. Dodatkowo można nasączyć syropem z wody, cytryny i cukru. Przekładamy kremem z bitej śmietany.
Ja zrobiłam krem z przepisu na tort śnieżny http://expresskuchnia.blogspot.com/2014/01/sniezny-tort-zaklinamy-zime.html
Można też ubić kremówkę z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i rumu o ile tort jest dla dorosłych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz